Vanhoillislestadiolaisuudesta, osa 1

Heipä hei kaikille sinne ruudun taakse! :)
Ajattelin tehdä ihan oma postauksensa vanhoillislestadiolaisuudesta, koska siihen liittyviä kysymyksiä on tullut paljon.
Postauksen ideana on avata vanhoillislestadiolaisuutta niille, joilla ko. uskonlahko ja sen elämäntavat ovat hämärän peitossa.
Toteutan postauksen muutamassa osassa, koska käsiteltävää asiaa on niin paljon. 
Kuten moniin muihinkin uskonlahkoihin, myös vanhoillislestadiolaisuuteen liittyy vahvoja olettamuksia ja stereotypioita. Usein varsinkin media pyrkii antamaan vanhoillislestadiolaisuudesta kielteistä kuvaa.
Negatiivissävytteiset uutiset ja ihmisten olettamukset luovat usein vanhoillislestadiolaisuudesta kielteisen kuvan, joka ei välttämättä ole edes totuudenmukainen.
No, millaista se elämä sitten on uskovaisena?
Uskovaisten elämään liittyy tiettyjä toimintatapoja ja rajoitteita, jotka näkyvät ihan päivittäisessä elämässä. 
Uskovaisuus on myös niin sanotusti pään sisällä. Se näkyy siinä, miten uskovaiset ajattelevat asioista, mihin ja miten he uskovat. Miksi he toimivat, niin kuin toimivat.

Ulkonäkö
Suurimmat rajoitteet uskovaisen elämässä liittyvät varmasti ulkonäköön ja itsensä ehostamiseen. Uskovaiset ajattelevat olevansa Jumalan luomistöitä ja kelpaavansa sellaisina, kuin he ovat. Sen vuoksi ulkonäköä ei saisi muokata.

Esimerkiksi meikkaus ja itsensä ehostaminen on syntiä kaikissa tapauksissa. Kulmakarvojen nyppiminen on useimpien mielestä varmasti siinä kipurajoilla, mutta omassa uskonnollisessa kasvatuksessani se luokiteltiin synniksi.

Hiusten värjäys on myös syntiä. Kumma kyllä permanentti on ihan sallittua.

Kynsilakan käyttäminen on kiellettyä, oli se sitten värillistä tai väritöntä. Myös rakenne- ja geelikynnet kuuluvat kiellettyihin asioihin.

Tatuoinnit, lävistykset, hammaskorut ja hampaiden valkaisu luokitellaan myös synniksi.

Liian paljastavaa pukeutumista vältetään. Omalla kohdallani uskonnollinen kasvatus puuttui myös alusvaatteiden käyttöön: esim. stringien ja push-upien käyttäminen ei ollut sopivaa. Ne olivat kuulemma seksivaatteita.

Elämäntavat
Musiikin kuuntelua rajoitetaan jyrkästi vanhoillislestadiolaisuudessa. Siionin laulut, virret, muu sopiva hengellinen musiikki ja esim. nätit lastenlaulut olivat hyviä kuunneltavia. Raja musiikinkuuntelulle vedetään usein siihen, mistä alkaa liian rytmikäs musiikki, tai mikä on selvästi ns. maailmallista musiikkia. 

Maailmallinen musiikki tarkoittaa ihan kaikkea muuta musiikkia, paitsi hengellistä sellaista. Maailmallinen musiikki on sitä, mikä soi mm. ruokakaupoissa, radiokanavilla ja päivystyksen odotustilassa.

Päihteiden käyttö on myös todella rajoitettua. Tupakoiminen on sallittua, mutta oikeastaan kaikki muut päihteet ovat kiellettyjä. 
Uskovaiset noudattavat ehdotonta raittiutta, vain ehtoollisviinin nauttiminen on ok. Huumeista ei varmaan tarvitse edes aloittaa..

Anteeksipyytäminen ja -antaminen on tärkeässä roolissa uskovaisten elämässä. Koska ihmisen ajatellaan tekevän joka päivä syntiä ajatuksin, sanoin ja teoin, on joka päivä hyvä pyytää syntejään anteeksi. "Matkan viat" saa uskoa anteeksi toisen uskovaisen siunaamana.

Seuroissa käynti. Seuroja järjestetään usein viikonloppuisin, asuinpaikasta riippuen. Seuroissa käynti koetaan tärkeäksi, koska siellä kuulee Jumalan sanaa ja saa uskoa synnit anteeksi. Siellä myös tapaa muita uskovaisia ja saa olla siionin hoidossa.

Suviseurat järjestetään joka kesä. Kesä-heinäkuun vaihteeseen ajoittuva tapahtuma kerää vuosittain väkeä parhaimmillaan yli 80 000 henkeä. Suviserat ovat monelle uskovaiselle voimaannuttava kokemus ja kesän kohokohta. Suviseuroja verrataan joskus myös taivaaseen pääsyyn: saa olla muiden jumalan lasten ympäröimänä ja kuunnella jumalan sanaa sekä uskovaiselle sopivaa musiikkia. Sen vuoksi uskominen koetaan suviseuroissa helpoksi.

Televisio loistaa poissaolollaan uskovaisissa kodeissa. Oman käsitykseni mukaan televisio itsessään ei ole synti, mutta sieltä tulevien ohjelmien ei koeta olevan hyväksi uskolle.

Uskovaisilla on yhteinen ajatus siitä, että lapset ovat Jumalan lahjoja ja kaikki lapset halutaan ottaa vastaan. Joskus lapsien syntyminen tapahtuu oman terveyden kustannuksella, mutta siinäkin tilanteessa usko menee yleensä valitettavasti oman terveyden edelle.

Ehkäisy nähdään syntinä, mikä vaikuttaa omalta osaltaan vanhoillislestadiolaisten perheiden suureen lapsilukuun.
Seksiä ei saa harrastaa nautintomielessä ja se kuuluu vain avioliittoon. Esiaviollinen seksi ei siis ole sallittua.

Seurustelu kahden uskovaisen kesken tähtää aina avioliittoon, perheen perustamiseen ja loppuelämän yhdessäoloon. 
Seurustelun tulee olla puhdasta: esimerkiksi seksi ja suutelu eivät kuulu kuvioihin vielä seurustelun aikana. Myös lähekkäin olemista, halailua ja kädestä pitämistä halutaan rajoittaa, ettei se herättäisi lihallisia tunteita. Tällä siis tarkoitetaan seksuaalisten himojen heräämistä, jos joku ei sitä tiennyt.

Monet uskovaiset aloittavat seurustelun nuorina ja menevät naimisiin heti iän salliessa.

Päivämies ilmestyy lähes jokaiseen uskovaiseen kotiin. Se on SRK:n julkaisema sanomalehti, joka on suunnattu erityisesti uskovaisille. Siellä on juttuja erilaisista uskovaisten tapahtumista, kuten seuroista tai nuortenilloista. Sieltä näkee myös, milloin milläkin paikkakunnalla järjestetään seuroja.

Tällaista settiä tällä kertaa. Toivottavasti tämä postaus selventää osaltaan uskovaisten elämää sellaisille lukijoille, jotka eivät ole kovin hyvin perillä siitä. 
Jos teillä lukijoilla on kysymyksiä esimerkiksi uskovaisten tavoista, niin nyt on hyvä hyvä hetki kysyä! 
Myös postausaiheisiin liittyviä toiveita otan mielelläni vastaan ja pyrin mahdollisuuksien mukaan myös toteuttamaan.

Ihanaa syksyn jatkoa!

Kommentit

 1. Tuosta syntien anteeksi antamisesta, onko olemassa sellaista syntiä, jota ei anneta / mielellään annettaisi anteeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys!
   Kun syntejä saarnataan anteeksi, sanotaan: "Jeesuksen nimessä ja veressä on kaikki synnit anteeksi".
   Se tarkoittaa KAIKKIA syntejä, myös sellaisia, joiden tunnustamimseen ei juuri sillä hetkellä ole voimaa.
   Ei siis ole olemassa sellaista syntiä, jota ei voi saada anteeksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Asiallinen kommentointi on suotavaa ja tervetullutta :)