Joulumietteitä


~Himmenee aattoilta
tähtien hopeasilta
kimaltaa yllä maan.
Hiljenee ihmistalot
lämpöiset jouluvalot
syttyvät ikkunaan.
Kaikuvat kirkkojen kellot
lumiset tiet ja pellot
ääneti odottaa.
Jälleen ihminen siellä
lapsuuden juhlamiellä
jouluhun vaeltaa.~


Joulu on täällä aivan kohta.
Joulu on ollut minulle aivan pienestä asti yksi vuoden kohokohdista. Vaikka joulun merkitys itselleni on iän karttuessa muuttunut jonkin verran, on se edelleen yksi vuoden odotetuimmista juhlista.
Se katkaisee mukavasti talven pimeyttä ja synkkyyttä. Joulu on ilon ja rauhan aikaa!

Nuorempana joulun vimmattu odottaminen alkoi viimeistään joulukuun 1. päivänä, kun joulukalenterin ensimmäisen luukun sai avata.
Aluksi jouluun laskettiin viikkoja. Viikkojen muuttuessa päiviksi ja päivien tunneiksi, alkoi vatsanpohjassa kipristelemään ja lepattelemaan perhosia.
Joulun lähestyessä äiti ja isä muuttuivat todella salamyhkäisiksi ja sulkeutuivat usein pitkäksikin aikaa kodinhoitohuoneeseen tai varastoon “hoitamaan joulupukin asioita.”
Voi sitä jännitystä, mikä valtasi mielen joulunalusviikolla! Yhtäkkiä sitä muisti kaikki vuoden aikana tapahtuneet kiukuttelut ja riitatilanteet. Mitä, jos joulupukki tuokin pelkkiä risuja?
Voi, kun sitä pääsisi siihen samaan joulufiilikseen, mikä oli silloin pienenä!

Mitä joulu merkitsee minulle nykyään?
Harvinaista koko perheen yhdessäoloa. Hyvää ruokaa (erityisesti kinkkua), erilaisia leivonnaisia ja herkkuja. Joululahjojen antamisen ja saamisen iloa. Joululauluja, lautapelejä, naurua.
Rauhoittumista ja rentoutumista.
Jouluuni ovat aina liittyneet tiiviisti erilaiset, perinteikkäät toimitamallit ja kaavat. Vuosi vuodelta jouluperinteet ovat käyneet yhä tärkeimmiksi, eikä joulu ilman niitä tuntuisi joululta.

Joulusauna.
Onko olemassa ihanampaa tapaa aloittaa aattopäivä! Jouluaamun sauna puhdistaa ja virkistää mieltä ja kehoa.
Tarkenisikohan sitä tänä vuonna juosta suoraan saunasta hankeen tekemään lumienkeleitä?

Haudoilla käynti.
Kynttilän vieminen, haikeus ja lämpimät ajatukset.
Mielessä yhteiset muistot menneistä jouluista. Hyvän joulun toivottaminen sinne jonnekin, parempaan paikkaan.

Joulurauhan julistus.
Joko radiosta kuunneltuna tai tietokoneelta/tabletilta katsottuna. Joulurauhan julistus on sellainen juttu, joka viimeistään virittelee mielen joulutaajuudelle.

Jouluevankeliumi ja enkeli taivaan ensimmäinen ja viimeinen säkeistö. Pieni juhlallinen hetki, joka muistuttaa joulun perimmäisestä tarkoituksesta.

Jouluruoka. Laatikoita on maistettava aina vähän, vaikka ne maistuvat joka kerta yhtä pahalta :D The joulukinkku, joka on joka vuosi "paras tähän mennessä!" Parhaimmillaan hieman jäähtyneenä ja sinappikuorrutteella.

..Sekä tietysti itse joulupukki!  Pukki kuuluu tiiviisti pakettiin, vaikka siihen ei enää uskoisikaan. Perhoset lepattelevat edelleen vatsassa, kun ulko-ovelta alkaa kuulua kolinaa ja pukki saapuu tupaan laulun säestämänä. Pukin polvella käydään istumassa ikään katsomatta.

Näihin tunnelmiin on hyvä päättää höpöttely tältä erää. 
Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulua teille kaikille! <3

Kommentit

  1. Toivottavasti sinulla oli ihana ja tunnelmallinen joulu! Hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Asiallinen kommentointi on suotavaa ja tervetullutta :)